Medezeggenschap
Voor iedere school is het verplicht om een medezeggenschapsraad (MR) te hebben. De belangrijkste taak van een MR is het onderling overleg binnen de school tussen ouders, leerlingen en personeel te bevorderen. In de MR van De Scheepswerf zitten 5 ouders en 4 leerkrachten.
Wanneer een ouder als lid aftreedt, organiseert de MR een verkiezing. De leerkrachten kiezen zelf collega’s uit hun midden. De ouders kunnen zichzelf aanmelden voor de MR en daarna zal er een verkiezen plaatsvinden. De zittingsperiode duurt in principe vier jaar, maar verlenging is uiteraard mogelijk door herkiesbaar stelling.
Taken en verantwoordelijkheden van de MR zijn vastgelegd in het MR-regelement welke kan worden opgevraagd bij de MR-leden.
Medezeggenschapsraad van De Scheepswerf
De MR van De Scheepswerf is een enthousiaste groep mensen, die zich inzet voor het goed functioneren van de school op het gebied van kwaliteit van het onderwijs, welzijn van de leerlingen, personeel, organisatie en communicatie. Hierover spreken wij met de directie (in de wet wordt dit het bevoegd gezag genoemd) en met de verschillende achterbannen (ouders en personeel).
Taken van de medezeggenschapsraad
De MR houdt zich bezig met diverse zaken die school aangaan:
- Veranderingen in onderwijsdoelstellingen;
- Schooltijdenregeling;
- Inzet van de beschikbare personeelsformatie;
- Taakverdeling;
- Begroting;
- Arbeidsomstandigheden;
- Veiligheid voor personeel en leerlingen;
- Nieuwbouw of verbouwing van de school.
Afhankelijk van het onderwerp heeft de MR advies- of instemmingsrecht. Per onderwerp kan het recht van ouders anders zijn dan het recht van leerkrachten. Bijvoorbeeld: wanneer de MR met de directie spreekt over veranderingen in de taakverdeling en taakbelasting van het personeel, dan hebben leerkrachten instemmingsrecht. Over andere onderwerpen hebben de ouders instemmingsrecht, bijvoorbeeld bij de vaststelling van de schoolgids. Alle rechten en plichten van de MR staan omschreven in de ‘Wet medezeggenschap op scholen’.